اصغر جهانگیری، سخنگوی قوه قضائیه سهشنبه ۲۲ ژوئیه (۳۱ تیر) در نشستی خبری گفت: «زندانیانی که در جریان حمله [اسرائیل] به اوین بازنگشتهاند شناسایی، دستگیر یا در حال دستگیری هستند.»
او تعداد کل زندانیانی را که پس از حمله اسرائیل از زندان خارج شدند، “۷۵ نفر” اعلام کرده و افزود این افراد “عمدتاً زندانیان با قرارهای بازداشت سبک و جرایم کماهمیت بودند.” جهانگیری خروج این زندانیان از زندان را “فرار” قلمداد نکرده و مدعی شد “سازمان زندانها اجازه استفاده از مقررات قانونی را به این افراد میدهد.”
به گفته جهانگیری ۲۷ نفر از این زندانیان تا کنون به زندان بازنگشتهاند که بین آنها “هیچ جاسوس یا زندانی با جرایم امنیتی یا جرایم مهم دیده نمیشود”.
در جریان جنگ ۱۲ روزه میان ایران و اسرائیل، دو نقطه از زندان اوین روز دوشنبه دوم تیر هدف حمله ارتش اسرائیل قرار گرفت. پس از این حمله اعلام شد، بسیاری از زندانیان در شرایطی سخت با پابند و دستبند مشترک از زندان اوین به زندانهای قرچک ورامین، تهران بزرگ و قزلحصار منتقل شده و شرایط محل اسکان آنان بسیار غیربهداشتی و آلوده است.
در این میان سازمان عفو بینالملل گفته است، تحقیقات گسترده این نهاد حاکی از آن است که حمله هوایی اسرائیل به زندان اوین “نقض جدی قوانین بینالمللی بشردوستانه است” و از این رو “باید به عنوان جنایت جنگی مورد بررسی کیفری قرار گیرد”.
در گزارش این سازمان که روز دوشنبه (۲۱ ژوئیه / ۳۰ تیر) منتشر شد، به نقل از مقامهای جمهوری اسلامی شمار کشتهشدگان حمله اسرائیل به زندان اوین “دست کم ۸۰ غیرنظامی، شامل ۷۹ مرد و زن و یک پسر ۵ ساله” ذکر شده است.
@dw_farsi