با مراسم کلنگزنی لیکیانگ، نخست وزیر چین کار احداث بزرگترین سد جهان بر روی رود یارلونگ ژانگپو در تبت رسما آغاز شد. این رود در بخش جنوبی منطقه خودمختار تبت در چین و نیز منطقه آروناچال پرادش در هند جاری است.
با ساخت این سد قرار است برق و انرژی در این منطقه تامین و نیز به سایر مناطق ارسال شود. برنامهریزی برای ساخت پنج نیروگاه در کنار این سد انجام شده و هزینه آن از سوی پکن یک بیلیون و ۲۰۰ میلیارد یوآن (معادل ۱۴۳.۸ میلیارد یورو) برآورد شده است.
ساخت این سد در برنامه پنج ساله حزب کمونیست چین آمده و دسامبر گذشته دولت چراغ سبز برای ساخت آن را نشان داد. این سد قرار است سالانه ۳۰۰ میلیارد کیلووات برق تولید کند. این میزان برق، سه برابر برقی است که از سد معروف “سه دره” تولید میشود و این سد قرار است بزرگترین سد آبی جهان باشد.
دولت چین ساخت این سد را گامی برای رسیدن به هدف کاهش تولید مونوکسید کربن تا سال ۲۰۳۰ و هدف نهایی به صفر رساندن مونوکسید کربن تا سال ۲۰۶۰ معرفی کرده است.
علیرغم آنکه دولت چین اعلام کرده این سد با یک هدف بزرگ زیست محیطی ساخته میشود اما نگرانی درباره ضربهای که ساخت این سد به محیط زیست منطقه میزند بسیار جدی است. علاوه بر آن کشورهای هند و بنگلادش نیز در پایین دست رودی که این سد قرار است بر روی آن ساخته شود قرار دارند. هند در ماه مارس به چین هشدار داد که این سد نباید فعالیت دیگر کشورهای برخوردار از این رود را مختل سازد.
علاوه بر اینها این سد در منطقهای قرار دارد که محل مناقشه میان چین و هند است. چین این منطقه را “ژانگنان” مینامد و هند “آروناچال پرادش”. اختلاف بر سر این قلمرو آغاز فصل سرد روابط میان دو کشور هند و چین بوده است.
@dw_farsi