🔸در گزارشی که وبسایت روسی «تزارگراد» منتشر کرده، سرگئی لاتیشیف،نویسنده می گوید: آذربایجان با تحریک نیروهای غربی، وارد یک درگیری غیرمستقیم با مسکو شده است، در بازیای که فراتر از اندازه واقعی و تواناییاش برای مقابله است. سیاست آذربایجان خصمانهتر از قبل نسبت به روسیه شده است و از نشانه های آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-حمایت نظامی یا لجستیکی از اوکراین.
-کشتن سربازان حافظ صلح ارمنی در قره باغ کوهستانی، اقدامی که مسکو آن را توهین مستقیم به خود تلقی کرد.
-ممنوعیت رسانههای روسی و فعالیتهای فرهنگی در آذربایجان.
-نادیده گرفتن دعوت رسمی ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه از الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان برای حضور در جشنهای اخیر پیروزی که پاتریارک کنونی کلیسای ارتدوکس روسیه، پاتریارک کریل شخصاً آن را منتقل کرد.
🔸این گزارش همچنین به حادثه ربودن ضیاءالدین ابراهیماف، مخالف آذربایجانیالاصل مقیم روسیه، در عملیاتی که توسط سازمان اطلاعات آذربایجان در داخل خاک روسیه با کمک “شبکههای جنایتکار” انجام شد، پرداخته است.
🔸به اعتقاد نویسنده، این عملیات نه تنها نقض حاکمیت روسیه بود، بلکه تلاشی برای شرمسار کردن مسکو و ایجاد سوالات داخلی در مورد امنیت آن بود.
⭕️ دلایل وخامت
-فشار شدید غرب تا حد باجگیری برای سوق دادن باکو به اتخاذ مواضع خصمانه علیه روسیه.
-تصور نادرست باکو مبنی بر اینکه روسیه به دلیل درگیر شدن در جنگ اوکراین ضعیفتر شده است.
-وعدههای فریبنده از سوی غرب که رهبری آذربایجان را به ماجراجویی فراتر از مرزهایش سوق داده است.
🔸این گزارش میافزاید که شکست معامله گازی بین مسکو و باکو و وخامت اقتصاد آذربایجان، روابط را متشنجتر کرده است، در حالی که روسیه نیاز دارد هزینههای خود را کاهش دهد و در این مرحله حمایت سخاوتمندانهای ارائه نکند.
🔸باکو یک کارزار سازماندهی شده برای قطع روابط خود با مسکو به راه انداخته است که شامل موارد زیر میشود:
-بازداشت چهرههای وابسته به روسیه در داخل آذربایجان.
-تعطیلی مدارس روسی و تعلیق رویدادهای فرهنگی روسی.
-تشدید خصومت رسانهای علیه مسکو که یادآور فضای اوکراین در سال 2014 است.
🔸به اعتقاد نویسنده، این رفتار نشاندهنده تسلیم باکو در برابر دستورالعملهای خارجی، به ویژه از سوی بریتانیا است که از ابزارهای مالی مانند تهدید به مسدود کردن داراییهای نخبگان آذربایجانی برای اعمال فشار بر نخبگان سیاسی استفاده میکند.
⭕️ “نقشه پیترز” و خطر جنگ منطقهای
🔻این گزارش احتمال میدهد که باکو وعدههایی برای اجرای چیزی که به “نقشه سرهنگ پیترز” معروف است که در سال 2006 ظاهر شد، دریافت کرده است، که مستلزم ترسیم مجدد نقشه خاورمیانه بزرگ بر اساس مبانی قومی است.
🔻سرهنگ پیترز افسر اطلاعاتی سابق آمریکایی است و نقشه یا طرح او خلاصه میشود در اینکه آمریکا و اسرائیل از کردها برای تجزیه برخی کشورها و تضعیف تعدادی دیگر از کشورهای منطقه که آمریکا و اسرائیل به آنها اعتماد ندارند یا به منابع آنها طمع دارند، حمایت میکنند و این در چارچوب اجرای چیزی است که پروژه “خاورمیانه بزرگ جدید” نامیده میشود و آن نقشه آن را تجسم میکند.
🔻 رئیسجمهور علیاف به دنبال این است که خود را به عنوان متحد کننده ملت آذربایجان از طریق تلاش برای گسترش مرزهای جغرافیایی و بهرهبرداری از وضعیت تنش بین ارمنستان و روسیه معرفی کند، به ویژه اینکه دومی در حال حاضر قادر به محافظت از ارمنستان در صورت حمله نیست.
🔻وی به افزایش همکاری بین باکو و تلآویو، به ویژه در زمینه نظامی اشاره کرد و این امر ایران را بر آن داشت تا آذربایجان را به همدستی در اجرای حملات اسرائیل به خاک خود متهم کند.
⭕️ پیامدهای احتمالی
🔻دخالت آذربایجان در پروژه هدف قرار دادن ایران و روسیه ممکن است منجر به فروپاشی داخلی آن شود، با توجه به تنشهای قومی و اجتماعی در داخل آن.
🔻همچنین، آینده خطوط تجاری و ریلی بین روسیه و ایران به دلیل این تنش تهدید میشود، به ویژه کریدور استراتژیک “شمال-جنوب” از طریق دریای خزر.
🔻یوری پودولیاکا، وبلاگ نویس مشهور روسی، میگوید که غرب به آذربایجان به عنوان “مواد مصرفی” مانند اوکراین نگاه میکند و از آن برای دستیابی به اهداف استراتژیک خود بدون توجه به تلفات جانی یا جغرافیایی استفاده میکند.
🔻 آذربایجان ممکن است قربانی بعدی در فهرست درگیریهایی باشد که کشورهای اتحاد جماهیر شوروی سابق را هدف قرار میدهد، که این امر احتمال وقوع جنگ مستقیم بین روسیه و آذربایجان در آینده نزدیک را در نتیجه انباشت دشمنیها و تکیه بر وعدههای خارجی که ممکن است محقق نشوند، گوشزد میکند./ جماران
https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1673590
🌷🇮🇷 @jamarannews