🖊 سید علی حسینی
🔸در جریان جنگ ۱۲ روزه، بار دیگر شاهد تلاشها و فداکاریهای بخشهایی از جامعه بودیم که اگرچه نقش مؤثری در عبور کشور از بحران ایفا کردند، اما متأسفانه کمتر نامی از آنها برده شد. اکنون زمان آن رسیده که به این گروه پرداخته شود و سهم آنها در آرامش و مقاومت ملی به رسمیت شناخته شود.
🔸دو محور اصلی موفقیت ایران در این نبرد کوتاهمدت ولی نفسگیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است:
🔸نخست، توان کشور در برقراری سریع وحدت فرماندهی. در کمتر از ۱۷ ساعت پاسخ دشمن داده شد و فرماندهی جنگی—با وجود ترور فرماندهان عالی رتبه در شب اول عملیات و روزهای پس از آن—توانست ضربات مؤثر و کاری بر پیکر نظامی دشمن وارد سازد.
🔸محور دوم، حضور پررنگ مردم در صحنه بود. حتی بسیاری از مخالفان حکومت، در این ایام با اعلام وفاداری به #ایران و انزجار از دشمن خارجی، نقش مهمی در انسجام ملی ایفا کردند. این یکپارچگی مردمی، روحیهای تازه به جبهه میهنی بخشید و دست دشمن را در عرصه روان شناختی دچار ضربه مغزی کرد.
🔸اما در کنار این دو محور، قشر سومی وجود داشت که به رغم تلاشهای گسترده و ارزشمند، از آنها یاد نشد. این قشر، با اقداماتی ایثارگرانه ، خودجوش، نقشی کلیدی در حفظ پایداری زیرساختهای شهری و زندگی روزمره مردم ایفا کرد. باید قدردان آنان باشیم و به درستی نقش آنها را در تاریخ این نبرد ثبت کنیم.
📍پایداری در زیر بمباران
🔸اگر امروز میبینیم که در جریان جنگ، تأمین بنزین و سوخت بدون اختلال ادامه یافت، دلیلش مدیریتی قوی و جهادی از سوی مدیران وزارت نفت، کارکنان پالایشگاهها، رانندگان نفتکشها و سامانه حمل و نقل سوخت بود. آنها در حالی که زیر بمباران دشمن فعالیت میکردند، نگذاشتند پمپبنزینی تعطیل شود یا خللی در تأمین سوخت برای مردم به وجود بیاید.
📍نقش ارزنده مدیران رده سه و چهار
🔸در بسیاری از استانها و شهرهایی که جمعیت مهاجر و آواره به آنها منتقل شده بود، فرمانداریها، ادارات خدماتی و نیروهای انتظامی به صورت شبانهروزی مدیریت کردند تا آب، برق، نان، آذوقه و سایر نیازهای مردم بدون کموکاست تأمین شود.
🔸نیروهای کلانتری، پاسگاهها، شهرداریها و حتی کارگران بخش نظافت شهری نیز با وجود خطرات، به کار خود ادامه دادند تا چرخ زندگی شهری متوقف نشود.
🔸این مدیریت بحران وارایه خدمات در اوج جنگ، آنهم بدون هیچ پروتکل از قبل ابلاغ شده ای ، نشان از بلوغ ساختاری، ایثار فردی و انسجام اجتماعی دارد. در بسیاری از کشورها، در شرایط مشابه، شاهد فروپاشی نسبی خدمات بوده ایم. اما در ایران، زندگی در جریان بود.
📍از راهآهن تا اتوبوسرانی
🔸در روزهایی که حملونقل هوایی متوقف شده بود، قطارها به سرعت وارد عمل شدند و به جابجایی مردم پرداختند. سامانه اتوبوسرانی هم با تمام ظرفیت فعال بود. اختلال فقط در بخشی از حملونقل شهری مانند تاکسیهای اینترنتی دیده شد که آنهم به دلیل بازگشت رانندگان مهمان به شهرهای خود طبیعی بود.
📍حال وظیفه حکم رانی چیست ؟
🔸بنابراین اکنون وظیفه حکم ران است که این قشر خاموش ولی مؤثر را مورد تقدیر قرار دهد. لازم است از تکتک این افراد—از رانندگان سوخترسان و آذوقه رسان تا کارگران جمعآوری زباله و نیروهای خدماتی—بهطور رسمی و شایسته مادی و معنوی تقدیر شود
📍صدای بیصدایان باشیم
🔸چنانکه شهید چمران گفته بود: «وقتی شیپور جنگ نواخته میشود، مرد از نامرد شناخته میشود.»
🔸در چنین شرایطی، باید مدیران ردههای پایین و میانی که به صورت خودجوش وارد میدان شدند و کشور را اداره کردند، دیده شوند. این افراد کارآفرینانه، خلاقانه و مسئولانه وارد عمل شدند، بدون آنکه منتظر دستور یا رسانهای شدن باشند.
🔸حاکمیت باید با اهدای لوحهای تقدیر، ارتقای شغلی، مشوقهای معنوی و حتی روایتسازی از آنها در رسانهها، دین خود را به این مدافعان بیصدا ادا کند. راننده کامیونی که با جان خود آذوقه مردم را رساند، یا نظافتچی که در دل خطر شهر را پاکیزه نگه داشت، قهرمانانی هستند که نباید در سایه بمانند./ جماران
https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1674656
🏴🇮🇷 @jamarannews