🔸️با گذشت بیش از یک ماه از حملات سایبری به دو بانک و بخشی از اقتصاد دیجیتال کشور، گزارشها نشان میدهد تقریبا تمام اطلاعات حیاتی بانک سپه پاک شده و هنوز به طور کامل خدمات این بانک در دسترس مشتریان قرار نگرفته است. این در حالی است که شبکه بانکی کشور تحت نظارت قوانین بانک مرکزی است و عمده خدمات آنها حتی وابسته به شبکه جهانی اینترنت نیست؛ یعنی با وجود شبکه داخلی اینترانت این خسارات به شبکه بانکی کشور وارد شده است.
🔸️«در جنگ 12 روزه بیش از 20 هزار حمله سایبری از خارج به سمت داخل را شاهد بودیم» این آماری است که ستار هاشمی وزیر ارتباطات اعلام کرده است. اشاره او به حملاتی است که در روزهای 27 و 28 خرداد به اوج رسید و منجر به هک شدن بانکهای پاسارگاد و سپه و از دست رفتن بیش از 90 میلیون دلار دارایی پلتفرم رمزارز نوبیتکس شد.
🔸️عمده این حملات با حمایت مستقیم یک دولت متجاوز انجام میشد و به اعتقاد بسیاری از کارشناسان امنیت سایبری امکان جلوگیری از آن وجود نداشت. اینکه بسیاری از اجزای اقتصاد دیجیتال و بانکهای ایران مصون ماندند هم نه به معنای نبود ضعفها امنیتی در آنها، بلکه به این دلیل بود که هدف حملات گروههای هکری مثل «گنجشک درنده» قرار نگرفتند.
🔸️کسبوکارهای خصوصی البته شرایط پیچیدهتری از بانکها دارند و باید با وجود محدودیتهای دستوپاگیری مثل فیلترینگ و قطع دسترسی به اینترنت در روزهای خاص، سرویسهای خود را در برابر حمله سایبری محافظت کنند و پاسخگوی کاربران خود باشند. جبران خسارت مالی و فنی ناشی از این حملات در چنین شرایطی اقدام بزرگی است.
❇️ @baamdadeno