🔻 گزارشی از امید برین
در حالی که منصور سهرابی پشت لپتاپ خود نشسته بود و منتظر یک مصاحبه کاری از سوی یک مرکز تحقیقاتی آمریکایی بود، ناگهان متوجه شد که کد عددی که به اشتراک گذاشته، دری به دنیای خصوصیاش باز کرده است. او کە یک متخصص بومشناسی و از منتقدان جمهوری اسلامی است میگوید کە “حدود ۱۰ دقیقه طول کشید تا توانستم جلوی آنها را بگیرم”. این تجربه، تنها یکی از هزاران مورد حملات سایبری است که فعالان ایرانی را هدف قرار داده و نشاندهنده گذار جمهوری اسلامی از سانسور عمومی به جاسوسی هدفمند است.
دویچە ولە فارسی این موضوع را با دو متخصص؛ جواد چمن آرا، دکترای مهندسی نرمافزار و محقق در حوزه هوش مصنوعی و دموکراسی دیجیتال در دانشگاه هانوفر و سحر تحویلی، دکترای فلسفه در علوم کامپیوتر و دانشیار در سامانههای هوش مصنوعی صنعتی در دانشگاه ملاردالن – و منصور سهرابی، قربانی حملات سایبری جمهوری اسلامی به بحث گذاشتە است. به گفتە این افراد سرکوب دیجیتال از سوی جمهوری اسلامی نه تنها در داخل ایران، بلکه در ابعاد فرامرزی نیز گسترش یافته و تهدیدی جدی برای فعالان مدنی ایجاد کرده است.
“گروه میان” یک سازمان غیردولتی و فعال در حوزه حقوق دیجیتال و امنیت سایبری است که بر حمایت از فعالان مدنی، روزنامهنگاران و شهروندان ایرانی در برابر سرکوب دیجیتال تمرکز دارد. جدیدترین گزارش این سازمان حاکی از شناسایی سه قربانی ایرانی هدف جاسوسافزارهای مزدور شبیه پگاسوس در اردیبهشت ۱۴۰۴ (آوریل-مه ۲۰۲۵) است – دو مورد در ایران و یکی در اروپا.
این مسئلە، همراه با موج اختلالات گسترده اینترنتی پس از جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل، بیش از یکسوم پروندههای ثبتشده در خط فوریتهای امنیت دیجیتال گروه میان را به مسائلی مانند قطع دسترسی به اینترنت، توقیف دستگاههای الکترونیکی، و تهدید مستقیم حسابهای کاربری مرتبط کرده است. در همین حال این گزارش نشان میدهد کە سرکوب دیجیتال علیه زنان، اقلیتهای قومی، و فعالان خارج از کشور شدت یافته است، بهطوریکه پروندههای مرتبط با زنان ۴۶ درصد افزایش یافته و موارد گزارششده از آذربایجان غربی و شرقی رشدی پنجبرابری داشته است.
@dw_farsi