درس دوم
✍🏻امتداد-کریم عابدی، استاد دانشگاه و عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت ایران اسلامی
🔹یکی از بارزترین، برجستهترین و ممتازترین عناصر و وجوه نهضت عاشورا، عزتطلبی و ذلتستیزی است. عزت به معنی قدرت، کرامت و ارجمندی بوده و ذلت نیز خواری و پستی میباشد (البته ذلت به معنی مثبت، یعنی فروتنی، خشوع و تواضع و عزت به معنی منفی، یعنی تکبر و بزرگی و فخرفروشی است که مورد نظر ما در این بحث نمیباشد). عزت حقیقی نزد خداست و لذا انسان با وصل به خداوند، عزت مییابد. چنانکه در سورهی فاطر-10، خداوند میفرماید: مَن کَانَ یُرِیدُ الْعِزَّةَ فَلِلَّهِ الْعِزَّةُ جَمِیعاً، إِلَیْهِ یَصْعَدُ الْکَلِمُ الطَّیِّبُ وَ الْعَمَلُ الصَّالِحُ یَرْفَعُهُ: “هرکس که خواهان عزت است بداند که عزت، همگی از آن خداست، سخن پاک به سوی او بالا میرود و کردار نیک است که آن را بالا میبرد”.
🔹آری با اتصال به قدرت و عزت لایزال حق تعالی است که انسان میتواند عزیز و عزتمند شود. برای قابلیت یافتن جهت عزتمند شدن نیز نیاز به دو عامل مهم و بنیادی “سخن پاک”- که از ایمانی پاک برمیخیزد- و “عمل صالح”- عمل برخاسته از ایمان و متناسب با مقتضیات زمان- میباشد.
امام حسین(ع) نیز در دعای عرفه به زیبایی بر این حقیقت والا انگشت میگذارد که: یا مَنْ خَصَّ نَفْسَهُ بِالسُّمُوِّ وَالرِّفْعَةِ وَاَوْلِیآئُهُ بِعِزِّهِ یَعْتَزُّونَ: “ای خدایی که بلندمرتبگی و رفعت، ویژهی اوست و دوستانش به عزت او عزتمندند”. امام حسین(ع) حقیقتاً از اولیای خاص الهی بود که مصداق عینی بِعِزِّهِ یَعْتَزُّونَ میباشند.
🔹امام حسین پیرو صدیق پیامبر اکرم(ص) و شیعهی واقعی امام علی(ع) بود (اَنَا اَسیرُ بِسیرةَ جَدّی وَ اَبی). رسول اکرم(ص) منشاء حقیقی عزت را در اطاعت حق تعالی میداند: إِنَّ اللّه تَعالى يَقولُ كُلَّ يَوْمٍ: أَنَا رَبُّكُمُ الْعَزیزُ، فَمَنْ أَرادَ عِزَّ الدّارَيْنِ فَلْيُطِعِ الْعَزیزَ: “خداوند متعال هر روز میفرماید: من پروردگار عزتمند شما هستم، پس هر که خواهان عزت دو جهان است باید که از منِ عزتمند فرمان برد”.
🔹امام علی(ع) نیز منشاء و منبع عزت را خداوند میداند و بس. در نظر ایشان هر کسی که عزت، بزرگی و توانایی را از جز خدا بجوید، آن عزت، بزرگی و توانایی در نهایت او را به مسیر و ورطهی هلاکت میافکند. چنانکه میفرماید: مَنِاعْتَزَّ بِغَیرِاللهِ اَهْلَکَهُ العِزُّ.
🔹عوامل مختلفی در ذلت و عزت انسان دخیل و مؤثرند. دو عاملی که نقش بسیار بارز و برجستهای در ذلت انسان و پایمال شدن عزت و کرامت او دارند، که اتفاقاً با مطالعهی دقیق در واقعهی کربلا، نقش این دو عامل در ذلت سپاه یزید کاملاً به چشم میخورد.
⬆️متن کامل در فایل پی دی اف بالا
امتداد
@emtedadnet