02:00

1404/04/14

امام حسین(ع) و امر به معروف و نهی از منکر

گزارش ویدئویی ایران فید - بزرگترین آرشیو خبری ایران

درس سوم

✍🏻کریم عابدی، استاد دانشگاه و عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت ایران اسلامی

🔹یکی از بارزترین عناصر و وجوه نهضت عاشورا، “امر به معروف و نهی از منکر” است. امام حسین قبل از عزیمت از مدینه به مکه و بعد از ردّ دعوت یزید برای بیعت، دو بار به زیارت قبر رسول خدا(ص) نائل می‌‌‌گردند. امام در شب دوم زیارت، راز و نیاز و نجوایی با خدا دارند که حاکی از عشق والای امام به معروفات و بیزاریش از منکرات است: اَللّهـُمَّ اِنَّ هذا قَبْرُ نبیِّکَ مُحَمَّدٍ صلی‌اللّه‌علیه‌وآله وَاَنَا ابْنُ بِنْتِ نَبیِّکَ وَ قَدْ حَضَرَنی مِنَ اَلاَمْرِ ما قَدْ عـَلِمْتَ،‌ اَللّهـُمَّ اِنّی اُحِبُّ الْمَعروُفَ وَاُنْکِرُ الْمُنْکَرَ: “خدایا! این قبر پیامبر تو محمد(ص) است و من فرزند دختر پیامبر تو، و برای من پیشامدی رخ داده است که تو خود از آن آگاه هستی. خدایا! من معروف و نیکی را دوست دارم و از بدی و منکر بیزارم”.

🔹امام در وصیت‌نامه‌ی خویش به برادرش محمدبن حنفیه یکی از انگیزه‌‌ها و اهداف نهضت خویش را “امر به معروف و نهی از منکر” می‌‌‌داند: اِنّى لَمْ اَخْرُجْ اَشِرَاً وَ لا بَطِراً و لا مُفْسِداً وَ لا ظالِماً، و اِنَّما خَرَجْتُ لِطَلَبِ الاصلاحِ فِى اُمةِ جَدِّى محمد(ص)، اُريدُ اَنْ آمُرَ بِالْمَعْروفِ و اَنْهى عَنِ المُنْكَرِ و اَسيرَ بِسيرة جَدِّى محمد(ص) و اَبى عَلىِّ بنِ اَبِى طالِب(ع): “من نه از روی خودخواهی و یا برای خوشگذرانی و نه برای فساد و نه برای ستمگری از مدنیه خارج می‌‌‌گردم، بلکه هدف من از این سفر، امر به معروف و نهی از منکر و خواسته‌‌ام از این حرکت، اصلاح مفاسد امّت و احیا و زنده کردن سنّت و سیره جدّم رسول خدا(ص) و راه و رسم پدرم علی‌‌‌بن ابی طالب است”.

🔹امام در دوم محرم الحرام سال61 هجری وارد کربلا گردید و پس از توقف کوتاه در میان یاران، فرزندان و افراد خاندان خویش قرار گرفت و سخنانی زیبا و دردناک ایراد کرد که حاکی از اعتقاد راسخ امام به این نکته‌‌ی مهم است که در جامعه‌‌‌ای که در آن منکرات حاکم شده و معروف‌‌ها از آن رخت بربسته است، برای تحقق امر به معروف و نهی از منکر، عالی‌‌ترین و برترین جانبازی‌‌ها، ایثارها و فداکاری‌‌ها شایسته و بلکه واجب است: أَلاَ تَرَوْنَ إِلَى اَلْحَقِّ لاَ يُعْمَلُ بِهِ وَ إِلَى اَلْبَاطِلِ لاَ يُتَنَاهَى عَنْهُ لِيَرْغَبِ اَلْمُؤْمِنُ فِي لِقَاءِ اَللَّهِ مُحِقّاً، فَإِنِّي لاَ أَرَى اَلْمَوْتَ إِلاَّ سَعَادَةً وَ اَلْحَيَاةَ مَعَ اَلظَّالِمِينَ إِلاَّ بَرَماً: “آیا نمی‌بینید که در این زمانه، در این جامعه، به حق عمل نمی‌‌‌شود و از باطل روی‌گردانی نمی‌‌‌شود، پس شایسته است که در چنین زمانه و فضای ننگین، شخص با ایمان و بافضیلت، فداکاری و جانبازی کند و به سوی فیض دیدار، پروردگارش بشتابد.

🔹من در چنین محیط ذلت‌باری مرگ را جز سعادت، و زندگی با این ستمگران را چیزی جز رنج و نکبت نمی‌‌‌دانم”. در زیارت وارث نیز امام معصوم(ع)، بر این نکته‌‌ی بسیار ظریف نیز تکیه دارند که امام حسین در قیام عاشورا در حقیقت “اصل امر به معروف و نهی از منکر” را به برترین صورت و بهترین نحوِ ممکن، تحقق و عینیت بخشید: السَّلامُ عَلَیْکَ یا ثارَ اللّهِ وَ ابْنَ ثارِهِ وَ الوِتْرَ المَوْتُورِ، أَشْهَدُ أَنَّكَ قَدْ أَقَمْتَ الصَّلاةَ وَ آتَیْتَ الزَّكَاةَ وَ أَمَرْتَ بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَیْتَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَ اَطَعْتَ اللّه وَ رَسُولَهُ حَتَّى أَتَاكَ الْیَقِینُ: “سلام بر تو ای خون خدا و فرزند خون خدا که کسی برای انتقام خونت باقی نماند، شهادت می‌‌‌دهم که تو نماز برپا داشتی و زکات پرداختی و امر به معروف و نهی از منکر کردی و خدا و پیامبر را، تا آنگاه که تو را مرگ فرا رسید، اطاعت کردی”.

⬆️متن کامل در فایل پی دی اف بالا

امتداد

@emtedadnet

توجه اخبار منتشر شده در «ایران ‌فید» به‌صورت خودکار و بدون ویرایش انسانی درج می‌شوند و ممکن است حاوی تعابیری باشند که الزاماً با دیدگاه‌های سردبیر سایت هم‌خوانی نداشته باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستجو کردن