07:46

1404/05/02

اصول هفت‌گانه برای کنش سیاست خارجی ایران در دوره پسا جنگ

🔸محمد محمودی کیا، عضو هیئت علمی پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی، در نشست علمی «مذاکره آکادمیک – درباره مذاکره دیپلماتیک: جنگ، دیپلماسی و جهت‌گیری انقلابی» تحلیلی راهبردی، جامع و لایه‌مند از وضعیت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران ارائه داد:

🔸محمودی کیا اشاره به ورود مستقیم آمریکا و اسرائیل به جنگ اخیر و حمله به تأسیسات هسته‌ای اصفهان، نطنز و فردو، گفت: «ایران برای نخستین‌بار در تاریخ جمهوری اسلامی، درگیر نبردی فراسرزمینی با اسرائیل شد. این جنگ، دفاعی مدرن از منافع و تمامیت ارضی ایران را رقم زد.»

🔸وی افزود: «این حملات، درست در آستانه آغاز دور جدید مذاکرات، خیانت به دیپلماسی و شلیک به میز مذاکره بود.» از نگاه این تحلیلگر، چنین اقدامات، خاطره‌ای تلخ از بدعهدی غرب و ناتوانی سازوکارهای حقوقی در حفظ توافقات ایجاد کرده‌اند.

🔸عضو هیئت علمی پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی در سطح داخلی از تداوم بحران‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، و به‌ویژه سرخوردگی عمومی نسبت به نتیجه‌بخشی مذاکره سخن گفت. فقدان سرمایه‌های انسانی، پایان ناتمام دولت شهید رئیسی و آغاز به کار دولت زودهنگام جدید، همگی بر پیچیدگی وضعیت سیاست‌گذاری خارجی افزوده‌اند.

🔸وی تأکید کرد که اتکای دیپلمات‌های ایرانی به ضمانت‌های برگشت‌پذیر در برجام، از فقدان پیش‌بینی‌پذیری و تحلیل ساختاری رنج می‌برد و افزود: «دیپلماسی، در نظم جهانی فعلی، باید بر پایه بی‌اعتمادی سازمان‌یافته تعریف شود.»

⭕️ الگوی پیشنهادی برای دیپلماسی هوشمند مقاومتی

۱) هزینه‌تراشی نامتقارن برای دشمنان، با هدف ایجاد بازدارندگی راهبردی

۲) چندقطبی‌سازی در روابط خارجی با شتاب‌بخشی به منطقه‌گرایی و اتصال به اضلاع نوظهور قدرت

۳) انعطاف تاکتیکی پویا برای تنظیم واکنش‌ها در شرایط متغیر قدرت

۴) حداقل‌سازی ریسک امنیتی در تمامی تعاملات اقتصادی، فناورانه و سیاسی

۵) وابستگی متقابل کنترل‌شده حتی در تعامل با شرکای شرقی مانند چین و روسیه

۶) تقویت قدرت دانش‌پایه در سه محور امنیتی (هوش مصنوعی نظامی، سایبری، موشکی)، زیربنایی (علوم زیستی، هوش مصنوعی غیرنظامی) و جامعه‌محور (انرژی‌های پاک)

۷) اجتماعی‌سازی منطقه مقاومت از طریق اراده درونی ملت‌های منطقه، و نه صرفاً اقدامات بین‌دولتی

👈 محمودی کیا در پایان با اشاره به تجربیات کشورهایی مانند سوریه، و لیبی تأکید کرد: پنداشت غرب از ایران در شرایط امروزی، تصویر یک ایران ضعیف است که به مراتب خطرناک‌تر از تصویر ایران امنیتی شده است؛ ایران ضعیف، در گام اول منزوی می‌شود و در گام دوم، تجزیه را تجربه خواهد کرد. راه برون‌رفت از این تهدید، نه تسلیم، بلکه دیپلماسی هوشمندانه، مقتدر و واقع‌گراست./ جماران

https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1675933

🇮🇷 @jamarannews

توجه اخبار منتشر شده در «ایران ‌فید» به‌صورت خودکار و بدون ویرایش انسانی درج می‌شوند و ممکن است حاوی تعابیری باشند که الزاماً با دیدگاه‌های سردبیر سایت هم‌خوانی نداشته باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستجو کردن