✅ماجدی، سفیر پیشین ایران در آلمان در گفتگو با امتداد: بدون تعیین هیچ شرطی باید با آمریکا مذاکره کنیم/ مسئله مکانیسم ماشه در شرایطی که تهران اصلا امکان غنیسازی ندارد، فاقد موضوعیت است/باید برای هرگونه حمله از سوی اسرائیل در هر لحظه آمادگی کامل داشته باشیم
✍️امتداد-محمد جعفری: علی ماجدی، سفیر پیشین کشورمان در آلمان، ژاپن و برزیل و تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی در گفتگویی با امتداد، ضمن اشاره به وضعیت حاکم بر مناسبات منطقه، پس از آتش ۱۲ روزه و تجاوز اسرائیل به خاک کشورمان، اظهار داشت: در یک ماه و نیم آینده که فرصتی برای پیگیری وضعیت مکانیسم ماشه وجود دارد، دوستان وزارت خارجه باید دور هم نشسته و برنامه خاص خود را برای مواجهه درست با این مسئله تنظیم کنند. البته من اعتقادم بر این است که ما باید در هر حال باید مذاکره کنیم و هیچ گونه شرطی هم برای آن، نباید تعیین کنیم.
🔹تا بدان جا که من میدانم، همانگونه که شخص عراقچی نیز به آن تاکید کرده، دیپلماسی، تعطیلبردار نبوده و در هر شرایطی باید گفتگو کرد. طبیعی است که وقتی هم طرفها وارد گفتگو میشوند، حداکثرخواهی میکنند. کسی گفتگو نمیکند که حداقلهایی را به دست بیاورد. حداکثرهایی در ابتدا مطرح شده و بر مبنای گفتگوهای طرفین، عوائدی برای هر یک از طرفین حاصل میشود. باور من این است که در شرایطی که ما الان در آن قرار داریم، ضمن آمادگی کامل از نظر نظامی-که در صورت حمله، بتوانیم پاسخ بدهیم-همزمان باید گفتگو را با آمریکا در دستور کار قرار دهیم.
🔹درباره مکانیسم ماشه هم باید چند نکته را هم در نظر داشت. یک اینکه؛ اگر اصل غنیسازی بخواهد مورد طرح قرار بگیرد، باید دید که ما اساسا امکان غنیسازی در شرایط کنونی و پس از حملات صورت گرفته به مراکز هستهای را داریم یا خیر؟ که از قرار معلوم، نداریم! پس بنابراین با همین وضعیت، میتوان نشست و در این باره گفتگو کرد. آنها که در برجام هستند، میدانند که مقررات این توافق را نمیتوان تغییر داد. ما هم که فعلا توان غنیسازی نداریم.
🔹پس بنابراین، شما-تروئیکای اروپایی-که میخواهید؛ مکانیسم ماشه را فعال کنید با چه مبنایی میخواهید دست به این اقدام بزنید؟ اگر بخواهید بگویید که غنیسازی نباشد که این، خود بر خلاف برجام است. پس بر این اساس، موضوعیتی ندارد که بخواهد در شرایطی که ما اصلا امکان غنیسازی را در شرایط کنونی نداریم، مسئله اسنپ بک مطرح شود.
🔹منتها در مذاکره، جزئیاتی مطرح میشود که در جای خود، قابل بحث است. از آن جا هم که نیروهای نظامی ما در جنگ ۱۲ روزه، دفاع جانانهای از کشور کردند، باید ضمن حفظ آمادگی کامل برای هرگونه حمله از سوی اسرائیل در هر لحظه-ولو اینکه در حال مذاکره هم باشیم-مذاکره را هم همزمان در دستور کار جدی خود قرار دهیم.
🔹ضمن اینکه در شرایط فعلی، آمادگی کامل در ایران وجود دارد و طرف مقابل نمیتواند از مذاکره برای غافلگیر کردن ایران سواستفاده کند. به عبارت دیگر در صورت آمادگی صد در صدی نظامی، مذاکره؛ قطعا ضرری برای کشور نخواهد داشت.
🔹در شرایط کنونی، همچنین باید توجه داشت که اظهارنظرهای غیرمسئولانه، میتواند در راستای دنبال کردن روندی که به آن اشاره شد، مخرب ظاهر شود. اینگونه اظهارنظرها، تنها برای کشور، هزینه خواهد داشت.
🔹البته که توسط مقامات رسمی گفته نمیشود اما در هر حال، همواره برای منافع ملی کشور هزینه خواهد داشت. در این شرایط حساس-بخصوص مقامات رسمی-باید یک موضع واحد از تهران به دنیا مخابره کنیم. به عنوان نمونه، ببینید که نماینده رژیم اشغالگر تا چه حد با در دست گرفتن روزشمار نابودی اسرائیل در شورای امنیت سازمان ملل، سواستفاده تبلیغاتی داشت. تند کردن فضا و اینگونه اقدامات، سیاست رسمی کشور نیست اما، هزینه آن را کسان دیگری پرداخت میکنند.
امتداد
@emtedadnet